
Bezalkoholowe Whisky Sour
Bezalkoholowa wersja kultowego Whisky Sour. Charakteryzuje go kompleksowe połączenie aromatu Whisky oraz kwasowości i słodyczy. Dodatek białka nadaje mu aksamitnej konsystencji przyjemnej dla podniebienia. Historia samego koktalju sięga XIX wieku, choć ponoć Brytyjscy marynarze o wiele wcześniej tworzyli własną wersję drinka, która przez wysoką zawartość witaminy C miała ich chronić przed szkorbutem. Podążając za ich mądrym, zdrowym przykładem serdecznie zachęcamy do stworzenia jeszcze zdrowszej (bo pozbawionej alkoholu) wersji!
Składniki:
- 50 ml bezalkoholowego Whisky (np. Malt Blend)
- 15 ml syropu cukrowego
- 30 ml soku z cytryny
- kilka kostek lodu
- opcjonalnie: 1 białko jajka lub wegański zamiennik (np. Foamee)
- do dekoracji: plasterek cytryny i opcjonalnie wiśnia
Sposób przygotowania:
Do shakera włóż 2-4 kostki lodu oraz wszystkie składniki. Wstrząśnij przez 10-15 sekund aby otrzymać aksamitną konsystencję.
Sposób podania:
Przelej (lub przecedź przy pomocy sitka barmańskiego) do szklanki ze świeżym lodem. Udekoruj plasterkiem cytryny.
Voilà!
Polecane produkty
REBELS 0.0%
Stockholms Bränneri
Kolonne Null